Storceagul sau ciorba de sturion - Savoarea Deltei intr-un bol

Storceagul: Savoarea Deltei intr-un bol

Bine ati venit la Pensiunea Gigant Fish din pitorescul sat Mila 23, inima Deltei Dunarii! Aici, la noi, avem grija sa pastram cu grija si pasiune traditiile culinare transmise din generatie in generatie, iar unul dintre preparatele noastre de suflet este storceagul sau mai corect spus “storceacul”, dupa temenul de “starceak”, termen de origine ucraineana folosit pentru sturionii mici. Aceasta ciorba de peste, specifica regiunii, va va cuceri cu siguranta prin savoarea si autenticitatea sa. Haideti sa descoperim impreuna originile acestui preparat si ce il face atat de delicios si de preferat de turisti si localnici deopotriva.

Povestea storceagului

Storceagul, sau ciorba de sturion, are o poveste fascinanta, care ne poarta inapoi in timp, in perioadele economice mai grele, cand pescuitul era una dintre principalele activitati ale localnicilor din Delta Dunarii. In acele vremuri, comunitatea lipoveneasca din Sfantu Gheorghe si alte sate din Delta isi castiga existenta in mare parte din pescuit, iar storceagul a devenit un preparat de baza, folosind pestele proaspat prins din apele Dunarii si ingredientele simple pe care le aveau la indemana.

 

Desi exista discutii ca ar fi fost brevetat de ucraineni, storceagul este de fapt un preparat de suflet al comunitatii lipovenesti de la noi, din Sfantu Gheorghe. De-a lungul anilor, storceagul s-a raspandit prin toata Dobrogea, devenind o mandrie locala. Chiar daca reteta a mai fost adaptata, “cate bordeie, atatea obiceie”, la Pensiunea Gigant Fish din Mila 23, ne straduim sa pastram cu grija reteta traditionala si sa folosim cele mai proaspete ingrediente pentru a va oferi gustul autentic al Deltei, pregatit cu dragoste si respect pentru traditiile noastre.

Ingrediente si preparare

Dupa cum am mentionat, preparam storceagul folosind cele mai proaspete ingrediente. Intrucat sturionii sunt protejati prin lege in tara noastra, am adaptat putin reteta, insa va asiguram ca gustul este acelasi. In locul sturionilor, folosim somnul, pescuit chiar de noi din apele curate ale Deltei. Alaturi de peste, fierbem legume proaspete, precum ceapa, morcovii, ardeii si cartofii, care adauga un plus de savoare si culoare in farfurie. La final, pentru a drege ciorba, de obicei se adauga zer, dar ne adaptam vremurilor si putem inlocui zerul cu un amestec de smantana si galbenusuri de ou, care contribuie la obtinerea unei consistente cremoase si a unui gust rafinat, iar otetul adauga o nota usor acrisoara, perfecta pentru echilibrarea aromelor.

 

Iata reteta detaliata dupa care pregatim storceagul pentru oaspetii ce ne trec pragul:

Ingrediente

  • 1,5 kg de carne de somn, taiata in cubulete de 2-3 cm;
  • 1 ceapa, tocata marunt;
  • 1 morcov, taiat cubulete sau dat prin razatoare;
  • 1 ardei gras, taiat cubulete;
  • 2 cartofi, taiati cuburi;
  • 150 g smantana subtire sau zer;
  • 2 galbenusuri de ou;
  • 2-3 linguri de otet sau suc de lamaie (optional, daca nu se foloseste zer);
  • o legatura mare de marar, tocat marunt;
  • sare si piper boabe, dupa gust.

Mod de preparare

  1. Intr-o oala incapatoare, punem la fiert 3 litri de apa.
  2. Adaugam ceapa, morcovii si ardeii si lasam sa fiarba pana se inmoaie, aproximativ 10-15 minute.
  3. Apoi, punem si cartofii si continuam sa fierbem amestecul inca 10 minute.
  4. Intre timp, cat legumele fierb, ne ocupam si de peste. Chiar daca nu are solzi, trebuie sa il curatam bine frecandu-l cu sare si malai pentru a indeparta mucusul, apoi il taiem in cubulete de 2-3 cm.
  5. Adaugam bucatile de peste in oala si, daca este necesar, completam cu putina apa. Adaugam otetul, sarea si piperul boabe dupa gust si lasam sa fiarba inca 10-15 minute.
  6. Intr-un bol separat, amestecam galbenusurile de ou cu smantana sau cu zer, dupa caz. Luam cateva linguri din zeama fierbinte si o adaugam treptat in amestecul de ou si smantana sau zer, amestecand continuu pentru a evita coagularea.
  7. Turnam acest amestec in oala, amestecam bine si lasam sa dea in clocot cateva minute.
  8. Oprim focul si presaram marar proaspat tocat deasupra.

 

Puteti servi storceagul alaturi de paine proaspata sau coapta, precum si de mamaliga calda. Mamaliga este o alegere traditionala care completeaza perfect preparatul, oferind un contrast placut cu gustul delicat al ciorbei. Iar pentru o experienta culinara completa, incercati sa acompaniati storceagul cu un vin alb sec si proaspat, cum ar fi un Sauvignon Blanc. Acesta va accentua aromele subtile ale pestelui si va adauga un plus de rafinament mesei.

 

La Pensiunea Gigant Fish, storceagul nostru nu este doar o ciorba, ci o adevarata calatorie culinara in inima Deltei Dunarii. Preparat cu grija si ingrediente proaspete, acest fel de mancare aduce la viata traditiile lipovenesti si frumusetea naturala a regiunii noastre. Va invitam sa ne vizitati si sa savurati storceagul nostru, alaturi de alte preparate delicioase din peste, intr-un cadru cald si primitor. Fie ca sunteti un pasionat al bucatariei traditionale sau un aventurier culinar, daca alegeti un sejur all inclusive la Pensiunea Gigant Fish, veti gasi intotdeauna o masa savuroasa si o experienta de neuitat. Va asteptam cu mare drag!

Sursa foto: 123rf.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *